dijous, 7 de març del 2013

Olimpiades d'Helsinki 1952


Les olimpíades de Helsinki 1952 va ser les segones olimpíades després de la segona guerra mundial. A diferència de les de Londres 1948 aquestes olimpíades no ven ser tant austeres com les anteriors. Es van construir moltes instal·lacions esportives com: la vila olímpica, estadis d'atletisme o piscines. Són recordades perquè van ser les primeres olimpíades en què hi van participar tots els països més importants del món. Va ser la primera vegada que la Xina i la Unió Soviètica van participar  en unes olimpíades després de molts anys.

Cartell:

Esports que es van practicar:       Atletisme, Bàsquet, Boxa, Ciclisme, Esgrima, Futbol, Gimnàstica, Halterofília, Hípica, Hockey herba, Lluita, Natació, Pentatló modern, piragüisme, Rem, Salts, Tir, Vela, Waterpolo

Esports demostració: Beisbol i Handbol.

Països participants: Participaren un total de 69 comitès nacionals diferents en aquests Jocs, fent-ho per primera vegada un total de 12 nacions: Antilles Neerlandeses, Bahames, Costa d'Or(actualment Ghana), Guatemala, Hong Kong, Indonèsia, Israel, Nigèria, Tailàndia, Unió Soviètica i Vietnam.


Medaller:

Atletes més guardonats:



Fets destacats:

· Aquesta fou la primera ocasió en la qual participà una de les seleccions mundials més potents, la Unió Soviètica (URSS). La primera medalla d'or fou guanyada per Nina Romashkova en el llançament de disc femení i l'equip femení de gimnàstica aconseguí la primera de les seves vuit medalles d'or consecutives.


· Israel va fer el seu debut en els Jocs Olímpics. L'estat jueu no va participar en els Jocs de Londres de 1948 a conseqüència de la seva participació en la Guerra araboisraeliana de 1948. Anteriorment l'equip del Mandat Britànic de Palestina refusà participar en els Jocs Olímpics d'estiu de 1936 en oposició al règim nazi del Tercer Reich.


· La República de la Xina (Xina Taipei/Taiwan) es va retirar dels Jocs el 20 de juliol en protesta per permetre la participació de la República Popular de la Xina.


· Hongria, un país de 9 milions d'habitants en aquell moment, va guanyar 42 medalles en aquests jocs, aconseguint la tercera posició en el medaller juts per darrere dels Estats Units d'Amèrica i la Unió Soviètica.


· En aquesta edició es permeté en les proves disputades en hípica la participació de genets no militars, així com la presència per primera vegada de dones. La danesa Lis Härtel es convertí en la primera dona en guanyar una medalla en aquest esport.


· El txcoslovac Emil Zátopek es va convertir en el gran heroi dels Jocs al guanyar tres medalles d'or en les proves de 5.000 i 10.000 metres llisos, això com en la marató, prova en la qual no havia competit mai.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada