dimecres, 6 de març del 2013

Jocs olímpics de Munic (1972)




INTRODUCCIÓ

Les olimpíades del 1972 van tenir lloc a Munic, Alemanya, entre els dies 26 d'agost i 11 de setembre. En aquests jocs hi van participar 7.123 atletes (6.065 homes i 1.058 dones) de 121 comitès nacionals diferents, competint en 21 esports i 195 especialitats. Les seves cerimònies van tenir lloc al estadi olímpic. 

LOGOTIP, CARTELL I/O MASCOTA/ES




El logotip de les olimpíades va ser un logotip en el qual apareixia un sol blau i el seu lema era "Els jocs feliços". Per primera vegada s'introduí la figura de mascota olímpica, representada pel gos de raça teckel "Waldi", dissenyat per Otl Aicher. 

La mascota: Waldi 










Esports, disciplines i proves que es van dur a terme


En aquests Jocs Olímpics es diputaren 195 proves de 23 esports diferents: 



Atletisme, bàsquet, futbol, boxa, ciclisme, esgrima, gimnàstica, halterofília, hípica, handbol, hoquei sobre herba, judo, lluita, natació, pentatló modern, piragüisme, rems, salts, tir, tir amb arc, vela, voleibol , waterpolo.

Esquí nàutic    Font: http://goo.gl/uLCNE

ESPORTS DE DEMOSTRACIÓ


És van fer 2 esports de demostració: el esquí nàutic i bàdminton. 



PAÏSOS PARTICIPANTS




En aquests Jocs participaren un total de 121 països diferents, fent-ho per primera vegada els d'Albània, Alt Volta (actual Burkina Faso), Aràbia Saudita, Benín, Gabon, Corea del Nord, Lesotho, Malawi, Somàlia, Swazilàndia iTogo. 



Retornaren a la competició Cambodja, Congo, Guatemala i Haití i deixaren de participar Congo Kinshasa, Guinea, Hondures, Iraq, Líbia i Sierra Leone. 



Aquests van ser tots els països participants: 



ATLETES PARTICIPANTS




Van participar 7.123 atletes (6.065 homes i 1.058 dones) de 121 països diferents.

Principals esdeveniments que es van produir en l’olimpíada




Els Jocs Olímpics de 1972 patiren un acte terrorista que els marcà. El dia 5 de setembre un grup de terroristes palestins de l'organització Setembre Negre assassinaren a dos atletes israelians i agafaren uns altres nou com a ostatges. Després d'un intent de rescat, tots els ostatges i terroristes, exceptuant-ne tres, foren morts. Malgrat el succés, els Jocs seguiren amb total normalitat, després de ser suspesos durant vint-i-quatre hores. Alguns atletes, molt pocs, abandonaren la vila olímpica de Munic. 



Van ser els primers Jocs Olímpics a adoptar una mascota: Waldi, un gos dachshund. 

Mark Spitz aconsegueix 7 medalles d'or en natació. 

Lasse Virén va aconseguir un doble en 5.000 i 10.000 m llisos. 

La URSS venç Estats Units a la final de bàsquet (51-50) amb una cistella en l'últim segon. 

Retornaren a la competició oficial 2 esports, l'handbol, en la seva categoria masculina, absent de l'edició de 1936 i el Tir amb arc, absent des de l'edició de 1920. 


MITES OLÍMPICS I/O FIGURES DESTACADES




En els jocs de Munic va sorgir una indiscutible llegenda. Ens referim al nedador nord-americà Mark Spitz. Quatre anys abans, havia guanyat dues medalles d'or, 1 de plata i una altra de bronze, en aquests Jocs, es va dur set medalles d'or batent els rècords mundials de cadascuna de les proves en què va participar. Aquestes van ser els 100 i 200 metres lliures, els 100 i 200 metres papallona, relleus 4 per 100 lliures, 4 per 200 lliures i 4 per 100 estils. Aquesta sorprenent actuació va deixar en segon pla a la resta dels nedadors. 
 Mark Spitz  Font: panchobaez.blogspot.com





El suec Gunnar Larsson, va guanyar les dues proves combinades, els 200 i 400 metres estils, batent el rècord mundial en la primera. 

El germànic oriental Roland Matthes, va aconseguir 5 medalles. Va fer doblet en les proves d'esquena, obtenint l'or en 100 i 200 metres, plata en el relleu 4 per 100 estils i bronze formant part de l'equip de 4 per 100 metres lliures. 
En categoria femenina l'estrella va ser l'australiana S. Gould, va arribar a Munic amb 15 anys. Abans del començament dels Jocs es va convertir en la primera dona en la història a posseir tots els rècords mundials en estil lliure, des dels 100 als 1500 metres. En els Jocs va guanyar 3 ors, els 200 estils i 200, 400 lliures, superant en les tres el rècord del món, una plata en els 800 metres lliures i bronze en els 100 lliures, en total 5 medalles. 
Shane Gould  Font: http://goo.gl/mUPvm

MEDALLER

Les deu nacions amb més medalles en els Jocs Olímpics de 1972 són: 

I aquests van ser els més premiats:

Per retornar a la ciutat de Munic
Júlia Font i Maria Foix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada