dimecres, 6 de març del 2013

Jocs Olímpics de Londres 2012




Els darrers Jocs Olímpics es van jugar l’any 2012. Concretament, per tercer cop, a Londres, la capital del Regne Unit. Van començar el 27 de Juliol i van finalitzar el dia 12 d’Agost.


LOGOTIP i MASCOTES

El logotip dels Jocs Olímpics de Londres va ser el següent:




Representa el número 2012. En ell s’hi pot veure els anells olímpics i la paraula Londres. Simbolitza esperit olímpic i dinamisme. Per primera vegada, el logotip dels Jocs Olímpics va ser el mateix, amb unes petites modificacions, pels Jocs Paralímpics. 





Les mascotes oficials dels Jocs Olímpics i Paralímpics son Wenlock y Mandeville. Son dues gotes d’acer que van néixer en caure de la construcció de la última biga que es va col·locar en l’Estadi Olímpic de Londres. El nom de les dues mascotes és de dues ciutats britàniques.


ESPORTS, DISCIPLINES i PROVES QUE ES VAN DUR A TERME

S’hi van dur a terme 26 esports i unes 39 disciplines diferents:


Als jocs olímpics de Londres no hi va haver cap esport de demostració.


PAÏSOS I ATLETES PARTICIPANTS

En les olimpíades hi van participar un total de 204 països diferents. El nombre d’atletes participants era superior a 10.919, dels quals 6.078 eren homes i la 4.841 eren dones.

Els atletes més guardonats van ser:

Categoria masculina
Nom
Disciplina
Total
4
2
0
6
Natació
2
2
1
5
3
0
0
3
Natació
2
1
0
3
Natació
2
1
0
3
Natació
2
1
0
3


Categoria femenina
Nom
Disciplina
Total
Natació
4
0
1
5
Natació
3
1
1
5
Natació
1
2
2
5
Natació
2
1
1
4
Natació
3
0
0
3
Atletisme
3
0
0
3



MEDALLER

La classificació dels deu primers països fou:







PRINCIPALS ESDEVENIMENTS QUE ES VAN PRODUIR EN LA OLIMPIADA

En els Jocs Olímpics de Londres s’han batut fins a 27 rècords mundials. A més cal destacar la presència de figures de l’esport com Usain Bolt i Michael Phelps. 

El balanç d’Espanya en aquestes olimpíades ha estat de 17 medalles, tres d’elles d’or. Noms com Andrea Fuentes i Ona Carbonell (parella de sincronitzada), Mireia Belmonte i els equip de waterpolo femení i bàsquet masculí, quedaran en el record d’aquests Jocs.

Com aspectes negatius cal destacar la decepció de la selecció Espanyola de Futbol, que no va anotar cap gol.

A banda de les medalles aconseguides per Usain Bolt i Michael Phelps, altres fets destacables són:

  • L’alemanya Judith Arndt ha estat medallista en dues disciplines diferents (ciclisme en pista i ruta).
  • La mexicana Alejandra Orozco, plata en salts sincronitzats de natació, ha estat la més jove medallista de Londres (15 anys).
  • Etiòpia ha guanyat 45 medalles en totes les carreres d’atletisme de 3.000 metres o més. Cap altre país ho ha aconseguit.
  • 54 països han guanyat al menys una medalla d’or, inclosos els que han participat per primer cop: Sèrbia i Granada.
  • El competidor més vell ha sigut el japonès Hiroshi Hoketsu, de 71 anys, en hípica.


MITES OLÍMPICS I FIGURES DESTACADES

Usain Bolt

Usain Bolt ostenta l'actual rècord del món tant en els 100 com en els 200 metres llisos amb unes marques de 9.58 i 19.19 segons respectivament. 
 
Usain Bolt també té el rècord del món dels 4x100 metres llisos gràcies al temps de 36.84 segons, que va aconseguir als Jocs Olímpics de Londres 2012 en un equip format per Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake i Usain Bolt, superant l'antic rècord de 37.04 segons que també estava en mans de Jamaica. Gràcies a la victòria va aconseguir el seu sisè or olímpic, i tonra a guanyar al triplet aconseguit Pekín de 100, 200 i 4x100.

El 2008 i el 2009 fou reconegut atleta de l'any per la IAAF. També l'any 2009 el govern del seu país li va atorgar l'Ordre de Jamaica, convertint-se en la persona més jove en rebre aquesta distinció.

El jamaicà es converteix en el primer atleta que guanya la prova dels 100 metres i els 200 metres en dos Jocs Olímpics consecutius.

Michael Phelps

El nadador estatunidenc Michel Phelps s’ha convertit en l’esportista més aplaudit de la història al guanyar un total de 22 medalles en tres Jocs Olímpics. 

A més té el rècord medalles d’or guanyades, un total de 18 i de títols olímpics en uns mateixos Jocs, 8 en total, que ha aconseguit als Jocs Olímpics de Pequin. 

També ha estat el primer de la història en guanyar al menys tres ors en tres Jocs Olímpics diferents.

I per últim dir que ha estat, juntament amb la seva compatriota també nedadora Missy Franklin que més ors ha guanyat a Londres, amb quatre.

Actualment, amb 27 anys, ja està retirat.

Torna a la ciutat.

Adrià Duaigües i Marc Gisbert




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada