dimarts, 19 de febrer del 2013

Ulurú: La roca sagrada d’Austràlia


L'Ulurú, en anglès Ayers Rock, és una formació rocosa que es troba al centre d'Austràlia, a 400 km al sud-oest d'Alice Springs.
És el segon major monòlit (monument de pedra) del món, amb més de 348 metres d'alçada, 9 kilòmetres de contorn i 2,5 kilòmetres sota terra.


L'Ulirú                  http://serturista.com/australia/viaje-al-ombligo-del-mundo/

L'Ulurú és una gran formació de gres (roca sedimentària) que es troba al territori central d'Austràlia. És una formació de roca aïllada geològicament en un terreny, el que es denomina “inselberg”. Són les restes l'erosió lenta d'una serralada de muntanyes. El tret més destacable de Ulurú és la seva homogeneïtat i la manca de fractures a la seva superfície. Veiem per tant que no s'han format tarteres a les parets del turó, ja que les roques que queien s'erosionaven.

L'Ulurú és una de les icones naturals més famoses d'Austràlia. La formació rocosa s'eleva 318 m. sobre el terreny circumdant, i 863 m. sobre el nivell del mar, encara que la major part es troba sota terra. El contorn del monòlit mesura 9'4 km. Tant l'Ulurú com Kata Tjuta (unes muntanyes rocoses situades uns 25 km a ponent) tenen un gran significat cultural pels habitants tradicionals anangu, que organitzen visites guiades per informar als turistes sobre la fauna i flora locals, el mont baix, i les seves llegendes autòctones.

La superfície del monòlit canvia de color segons la inclinació dels raigs solars, tant al llarg del dia com a les diferents estacions de l'any. És particularment famosa la imatge d'Ulurú a la tardor, quan es torna d'un color vermell brillant. A pesar de què la pluja és poc freqüent en aquesta zona semi àrida, durant els períodes humits la roca adquireix una tonalitat gris platejada, amb franges negres causades per les algues que creixen als cursos intermitents d'aigua.

Mireu com canvie de color la muntanya sagrada l'Ulurú.


Iris Suárez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada