dimecres, 27 de febrer del 2013

IRLANDA: BRÚ NA BÓINNE

Brú na Bóinne (literalment, "Palau del Boyne" en gaèlic irlandès) és un complex arqueològic situat a Irlanda, al comtat de Meath. Es tracta d'una necròpoli prehistòrica anterior a Stonehenge en uns mil anys. Va ser construïda per enterrar els membres més rellevants de la societat tribal.



Els tres túmuls Knowth, Dowth i Newgrange s’assenten a la riba nord del riu Boyne i els seus perfils destaquen a la vall relativament plana, sent perfectament visibles  a simple vista.

Newgrange es basa en un petit turó que presideix un tram  del riu, atorgant-li magnífiques vistes de la vall, de manera que a més de tenir un caràcter visual, aquesta ubicació preferencial li conferia propietats simbòliques.

Vista des de dalt del Newgrange
http://goo.gl/m38RV

La funció d’aquest gran turó artificial ha estat una incògnita durant uns anys. Potser va ser una tomba, un temple...etc. El que més va costar es construir-la. La posició del sol indica que va tenir un rol religiós, cerimonial i espiritual. Hi ha tres aspectes a destacar del Newgrange: la monumentalitat de la forma, la inserció en el paisatge i el detall de l’art del neolític.

El túmul de Knowht (en irlandès Cnobha) està situat en el complex arqueològic de Brú Na Bóinne, al nord-oest de Newgrange.

el passadis secret desde dintre
http://goo.gl/m38RV
Construït en la mateixa època de Newgrange sobrepassa en mida i importància arqueològica. El complex es completa amb altres túmuls de menys importància que el converteixen en un dels més important d'Europa occidental.

Les excavacions han descobert primer un passadís de 34 metres que conduïa a una cambra central, trobant-se més tard al 1968 una altra galeria de 40 metres a la cara oposada que condueix a una altra cambra que no està comunicada amb la primera.

Dowth des de l'horitzó
http://goo.gl/m38RV


Dowth és el túmul més gran, similar al de Newgrange. És d'uns 85 metres (280 peus) de diàmetre i 15 metres (50 peus) d'alt, i està envoltat  de grans pedres, algunes de les quals estan decorades.
El jaciment es troba en mal estat de conservació el que fa que a data de 2007 estigui tancat al públic.

ANDRA HOFFMAN
LAURA CALVO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada