dimarts, 19 de febrer del 2013

EL MUR DE BERLÍN

El Mur de Berlin va ser una forma de separació de la ciutat de Berlin després de la Segona Guerra Mundial quan Alemanya tenia la part comunista (russa) i la part controlada pels Estats Units, França i Anglaterra. Era l' època de la Guerra Freda. Els comunistes van construir el mur en la ciutat fronterera, Berlín per separar-la. Arrel d’això moltes famílies de la ciutat van quedar separades durant els 14 anys que el mur va estar de peu (1961 – 1989). Ara, encara es conserva una petita part del mur com a record de tots aquells anys.
És tot un símbol de la llibertat aconseguida en els últims temps.

On és Berlin?
Berlin és una ciutat situada al nord-est d’Alemanya (al centre d’Europa). És la capital d’aquest país. Té 3 milions i mig d’habitants i és una ciutat molt reconstruïda desprès de la Segona Guerra Mundial i els seus corresponents bombardejos.

Com s'hi arriba?
La majoria de gent de Berlín utilitza la bicicleta per a moure’s. Hi ha varies rutes amb bicicleta que segueixen el mur de Berlín.

Quins aspectes són interessants o curiós? 
El mur era part de la frontera interalemanya i separa Berlín Oest de Berlín Est i de l'RDA des del 13 d'agost de 1961 al 9 de novembre de 1989. És el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya. Almenys 86 persones van morir a mans de les forces de seguretat de l'RDA mentre intentaven fugir cap a l'Oest. El pla de construcció del mur de Berlín era un secret d'Estat de l'RDA. El mur fou construït per ordre del SED, el partit únic, sota la vigilància i protecció de la policia i els soldats de l'Exèrcit Ncional.
La caiguda del mur de Berlín és l'esdeveniment que marca de forma material la fi d'un període d'aïllament de l'Alemanya Oriental. El mur de Berlín va començar a ser enderrocat, primer de forma popular i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial, el 10 de novembre de 1989.


Webs d'informació:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Mur_de_Berl%C3%ADn , http://goo.gl/fAkIw, http://goo.gl/Xq6DU,http://goo.gl/Aom13,http://goo.gl/HuKpG

Torna a l'apartat anterior

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada