dimecres, 13 de febrer del 2013

DUBLIN: Fenomen extern

La dinàmica marina estudia tots els fenòmens derivats de la confluència de grans masses d'aigua, com són els oceans i les terres emergides. Aquesta confluència implica una zona de interrelació mútua, el litoral, i altres subzones o dominis d'interferència que, dins d'aquella, suporten i condicionen directament o indirectament la intervenció de les aigües, originant accions específiques.

Els materials presents a la franja costanera estan sotmesos a una sèrie de transformacions, de les que són responsables les ones, les marees i els corrents.
efectes de la dinamica irlandesa: http://goo.gl/OLX1r
Exemples d’aquesta dinàmica marina a Irlanda els trobem en la diversitat de la costa de l’Illa, impressionants penya-segats, enormes platges de sorra fina, ries, caps, badies, fiords o l’estrany fenomen de les “pedres que caminen”

A l'oest d'Irlanda, a la badia de Gallway i envoltades per les fredes aigües de l'Atlàntic, es troben les belles Illes d'Aran. Un paradís natural que encara reuneix alguns dels més romàntics elements de la tradició irlandesa ... fortaleses celtes amb milers d'anys d'antiguitat, fascinants paisatges plens de penya-segats i entre ruïnes celtes i llegendes de druides, amaguen també alguns misteris als quals la ciència no podia donar una resposta concloent.

Destacats geòlegs es preguntaven com podien moure’s per si soles roques de més de 70 tones des del mar a terra ferma. Es sap que algunes d’aquestes roques han viatjat terra en dins més de 130 metres.

Els geòlegs es pensaven que només un tsunami tindria la força necessària per moure aquest gran pes tan lluny, però el professor Cox explica que a les Illes Aran les oles de tempesta tenen força suficient per desplaçar grans roques a una velocitat de 5 a 10 metres a l’any, encara que si la roca és més petita pot anar més depresa, de fet va localitzar una roca que habría recorregut 69 metres en un any.

Es diu que la roca més famosa, de 78 tones, va apareixer a l’any 1991 desprès d’una nit de tempesta.

una mostra de les pedres de gran pes: http://goo.gl/OLX1r

LAURA CALVO
ANDRA HOFFMAN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada